Friday, January 20, 2012

HATI PERASAN @ PERASAAN HATI

Since when i've storied u guys about the happiest moment in my life... i guess a long time ago rite... my life rite now are fulll with sadness and angriness...haha.. well seing like that i pon cari lah beberapa bacaan untuk menenangkan jiwa yang sedang sakit... Well,, walau apa pon yg berlaku , kita mesti kena tahan perasaan amarah kita dari terhembus keluar ibarat lava - lava gunung berapi..(hyperbola sungguh!!).. Bersabar mesti HARUS.. 


Marah umumnya menunjukkan sifat seorang yang lemah kerana gagal mengawal emosinya sendiri. Ia merupakan tabiat yang sukar dihapuskan. Apabila marah, kedua mata menjadi merah, urat leher pula kelihatan timbul. Oleh itu Rasulullah mengatakan bahawa kemarahan itu adalah bara api di dalam hati anak Adam dan ia datangnya daripada syaitan yang dijadikan daripada api di mana api hanya dapat dipadamkan dengan air. Maka Rasulullah s.a.w menasihatkan apabila marah, hendaklah seseorang itu berwudhuk (mengambil air sembahyang). Imam al-Ghazali pula berkata: 
"Kemarahan manusia itu bermacam-macam-macam. Setengahnya cepat marah tetapi cepat tenang. Setengahnya pula lambat marah dan lambat pula tenang dan setengah yang lain pula, lambat marah tetapi cepat tenang. Maka yang ketiga inilah yang paling terpuji."


Tidak semua kemarahan itu dilarang oleh Islam. Marah perlu ada terhadap perkara yang tidak disukai yang menyalahi kebenaran sebagaimana yang diajarkan oleh agama atau perkara yang terang-terang dilarang agama di mana kita dilarang mendiamkan diri jika kehormatan peribadi dan agama dihinakan.


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya


 "Tidak ada keberanian yang paling disukai oleh Allah S.W.T selain dari keberanian hamba menahan kemarahan. Tidaklah seorang hamba itu menahan kemarahannya melainkan Allah S.W.T. akan mengisi dadanya dengan keimanan."


No comments:

Post a Comment